Ο Βασίλης Ορφανός σε συνεργασία με την εκπομπή αυτοκινήτου- μοτοσυκλέτας της ΕΡΤ Auto-Moto, ύστερα από απαίτηση πολλών αναβατών, αναλύει με απλό τρόπο τις βασικές αρχές για οδήγηση σε αμμώδες έδαφος.

Η βασική αρχή είναι ο αναβάτης να έχει ανοιχτό το γκάζι στο τέρμα, ώστε ο πίσω τροχός να δίνει πάντα κίνηση και να αποκτά κεκτημένη ταχύτητα η μοτοσυκλέτα.

Μετά χρειάζεται η ματιά του αναβάτη να είναι πάντα μακρυά και να μην σφίγγει τα χέρια στο τιμόνι.
Μόλις η ταχύτητα ανέβει και αλλαχθούν οι πρώτες τρεις ταχύτητες στο κιβώτιο ο αναβάτης χρειάζετασι να σηκωθεί σε όρθια θέση για να μπορέσουν τα πόδια να λειτουργήσουν σαν αποσβεστήρες των διαφόρων ανωμαλιών του εδάφους.

Όταν χρειαστεί να γίνει αλλαγή στην πορεία ή να στρίψει η μοτοσυκλέτα τότε απλά πιέζουμε το μαρπιέ από τη πλευρά που θέλουμε να στρίψουμε τη μοτοσυκλέτα μας.
Καλό είναι στην άμμο οι στροφές να ακολουθούν ανοιχτές γραμμές ώστε να διατηρείται η ταχύτητα και να μην βουλιάζουν οι τροχοί.

Στο φρενάρισμα ειδικά στην άμμο τα πράγματα είναι πιο εύκολα, για να σταματήσει και να ακινητοποιηθεί η μοτοσυκλέτα αρκεί να κλείσει ο αναβάτης το γκάζι και μετά από μερικά μέτρα η μοτοσυκλέτα θα επιβραδύνει από μόνη της, αν χρειάζεται το φρενάρισμα να γίνει σε λιγότερα μέτρα άρα και σε χρόνο, τότε φρενάρουμε κανονικά με το εμπρός φρένο.

Άλλωστε όπως πάντα λέει ο Βασίλης καλές διαδρομές και enjoy your motorcycle life !