Το DAKAR είναι ένας αγώνας ανοικτός σε κάθε είδους οχήματα εκτός δρόμου, μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα, quads, φορτηγά. Είναι ένα « ταξίδι » μέσα από μαγευτικά τοπία και ταυτόχρονα μια δοκιμασία που φτάνει μηχανές και ανθρώπους στα όριά τους.

Όλα ξεκίνησαν το 1977 από το « όνειρο » του οδηγού αγώνων Thierry Sabine να διοργανώσει έναν αγώνα που θα διασχίζει την μυστηριώδη Αφρικανική ήπειρο.

Το σύνθημά του για τον αγώνα ήταν « Μια πρόκληση για αυτούς που μετέχουν, ένα όνειρο για αυτούς που μένουν πίσω ». Στις 26 Δεκεμβρίου 1978 ο Thierry Sabine είδε το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα και το πρώτο Dakar ξεκίνησε με 170 συμμετοχές. Πρώτος νικητής στις μοτοσικλέτες ήταν ο Cyril Neveu με YAMAHA ΧΤ 500.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει 24 χρόνια και το Dakar συνεχίζει να διακατέχεται από το πάθος της περιπέτειας, αποτελώντας το δημοφιλέστερο Rally Raid του κόσμου.

Βασίλης Ορφανός - Vasilis Orfanos

Ψυχή της διοργάνωσης είναι ο Hubert Auriol που δίνει το παρόν του σε όλα τα Dakar από το 1978.

To  2003 o Βασίλειος Ορφανός έκανε το όνειρο των Ελλήνων Οδηγών Μοτοσικλέτας πραγματικότητα κατορθώνοντας να κερδίσει την πρώτη θέση στην κατηγορία του ( 400 cc Super Production ) και να οργανώσει την πρώτη Ελληνική Ομάδα Μοτοσικλέτας που τερμάτισε σε αγώνα Paris – Dakar.