Βασίλης Ορφανός: και επίσημα «Γεράκι της Ερήμου»

Ο Αβραάμ Λίνκολν, ο 16ος πρόεδρος της Αμερικής που απελευθέρωσε τους σκλάβους, έγραψε ότι «στο τέλος δε μετράνε τα χρόνια της ζωής σου αλλά η ζωή στα χρόνια σου». Σε μια άλλη εποχή και αυτή τη φορά στη Λατινική Αμερική ένας αγώνας στον οποίο δοκιμάζονται αντοχές, ψυχικές αλλά και σωματικές και για τον οποίο υπάρχουν άνθρωποι που ρισκάρουν τη ζωή τους, έφτασε στο τέλος του. Μεταξύ αυτών των ανθρώπων, που γεμίζουν ζωή τα χρόνια τους, και ο Έλληνας Βασίλης Ορφανός ή αλλιώς το «Παγοθραυστικό» όπως τον αποκαλεί ο Ari Vataneen. Στα 35 του μετράει ήδη 4 συμμετοχές στο Rally Dakar και φέτος είναι η τρίτη φορά που αντικρίζει την ράμπα τερματισμού. Μετά από 98 αποχωρίσεις και το θάνατο ενός μοτοσικλετιστή στη διοργάνωση για τον Βασίλη η θέση τερματισμού έχει λίγη σημασία.

Έτσι και αλλιώς όπως λέει ο ίδιος «ήμουν μόνος μου από την αρχή με μια μηχανή 7 ετών που ήξερα ότι είναι ξεπερασμένη τεχνολογικά. Ήταν μια χρονιά κυνηγητού, στην Ελλάδα για να βρω σπόνσορες στην Αργεντινή από τους κριτές, οι οποίοι δε με άφησαν σε ησυχία. “Έφαγα” χρηματικά και χρονικά πρόστιμα για υπερβάσεις ταχύτητας, παρ’ ολίγον να με αποκλείσουν και απ’ ότι έμαθα ανέβασαν στην ιστοσελίδα τους ένα διόλου κολακευτικό δελτίο τύπου για την ημέρα που χάθηκα στην ειδική και γύρισα πίσω στο CP1. Ξέρετε κάτι όμως; Δεν μετανιώνω. Και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν στιγμές που νόμιζα ότι θα πεθάνω στην Λατινική Αμερική, αν ο χρόνος γύριζε πίσω, θα δήλωνα και πάλι συμμετοχή στο 31ο Dakar. Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό δε νομίζω ότι θα με χαρακτήριζε κανείς υπερόπτη αν έλεγα ότι νιώθω σαν γεράκι της ερήμου, ήταν η συντροφιά μου άλλωστε στα μοναχικά χιλιόμετρα των Ειδικών».

Για την ιστορία, ο Βασίλης Ορφανός τερμάτισε την 14η Ειδική του αγώνα 75ος με 02:21:27 και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδιναν οι διοργανωτές το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) ήταν 95ος στη Γενική Κατάταξη του 31ου Rally Dakar.