Την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε ομιλία του Βασίλη Ορφανού στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή με θέμα «Προσήλωση στο Στόχο», ύστερα από πρόσκληση του Διευθυντή της Σχολής κ. Αντώνη Βόσσου, στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το βίντεο «Ψυχές στην Άμμο», που τους μετέφερε στο κλίμα του Rally Dakar και αφού μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις συνειδητοποίησαν πως είναι να αγωνίζεσαι στην απόλυτη περιπέτεια του πλανήτη.

Ο Βασίλης ανέλυσε πως κάθε φορά υπήρχε ένας καινούριος στόχος, βήμα βήμα από τις νίκες στα Ελληνικά Πρωταθλήματα έφτασε στις διακρίσεις του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro.

Το μεγάλο μας όνειρο ήταν το Dakar, που διεξάγεται μέσα στην έρημο 10.000 χλμ σε 18 ημέρες, η απόλυτη πρόκληση για ανθρώπους και μηχανές.

Βασίλης Ορφανός - Vasilis Orfanos

Εξήγησε με απόλυτα επαγγελματικό τρόπο πως υλοποιήθηκε το project Dakar, σε τρεις φάσεις: σχεδιασμός, προετοιμασία, τελικό αποτέλεσμα.

Πως οργανώθηκε η ομάδα και η κατανομή των ρόλων της, ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες, πως έγινε η διαχείριση αλλαγών.

Στο τέλος εξήγησε τις βασικές αρχές λέγοντας:

«… ο φόβος πηγάζει από έλλειψη εστίασης, ο φόβος είναι μια ψευδαίσθηση, νομίζεις ότι κάτι στέκεται στο δρόμο σου, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα, αυτό που πραγματικά υπάρχει είναι η ευκαιρία να πετύχεις…»

« … σκέφτομαι θετικά, μόνο πως θα πετύχω και όχι τι θα συμβεί αν αποτύχω. Για να πετύχεις κάτι πρέπει να είσαι αποφασιστικός και όχι παθητικός. Κατανοώ τους ανθρώπους που ο φόβος της αποτυχίας τους παγώνει, αυτό το παθαίνουν γιατί φοβούνται μήπως δώσουν κακή εντύπωση, μήπως ντροπιαστούν. Αυτό δεν μου ταίριαζε ποτέ…»

« … έθετα πάντα εφικτούς και λογικούς στόχους και δούλευα σκληρά. Αν κάνεις μισή δουλειά να περιμένεις μισά αποτελέσματα . Την αποτυχία μπορώ να τη δεχτώ. Αυτό που δεν δέχομαι είναι η έλλειψη προσπάθειας…»

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από τους μαθητές που απαντήθηκαν από το Βασίλη.