Ποδαρικό με τον τρόπο που ξέρει από όλα τα χρόνια που συμμετέχει στο Rally Dakar, έκανε και στον φετινό αγώνα ο Βασίλης Ορφανός. Το τέλος της Κυριακής, της πρώτης καθαρά αγωνιστικής ημέρας τον βρίσκει στο bivouac της πόλης Cordoba και στην 113η θέση της κατάταξης χρονομετρημένος στην ειδική διαδρομή με 2ώρες και 37 λεπτά. «Και φέτος εφάρμοσα τη στρατηγική διατήρησης δυνάμεων. Γνωρίζω από τις προηγούμενες συμμετοχές μου ότι τις πρώτες μέρες είναι που γίνεται το μεγάλο ξεκαθάρισμα και ότι από εκεί και πέρα
είναι θέμα αντοχής, τεχνικής και εμπειρίας. Λειτουργώ αναγνωριστικά και πάντα μου βγαίνει», λέει ο Βασίλης.

Τοπίο στη σκόνη

Σε ό, τι αφορά αποκλειστικά στην ειδική διαδρομή του πρώτου stage της Κυριακής σύμφωνα με τον Βασίλη τα πράγματα ήταν πολύ… πονηρά: «Η σκόνη ήταν τόση που νόμιζες ότι οδηγούσες στην ομίχλη. Στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής «κρύβονταν» τα πιο γρήγορα κομμάτια ενώ τα τελευταία χιλιόμετρα ήταν απίστευτα τεχνικά με εντούρο κομμάτια, ποτάμια και περάσματα», εξηγεί ο Βασίλης ο οποίος αν έδινε έναν τίτλο στην ειδική αυτό θα ήταν «Ευελιξία και Τεχνική».

Βασίλης Ορφανός - Vasilis Orfanos

Ο πρέσβης…

«Πρέσβης του Dakar στην Ελλάδα» είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται στον Έλληνα αναβάτη, στην παρουσίαση της συμμετοχής του στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα. «Έβαλα το Dakar στα ελληνικά σπίτια», δηλώνει ο ίδιος και συνεχίζει: «Φέτος με το 450 της Aprilia έκανα ένα μεγάλο βήμα παραπάνω (στον συναγωνισμό). Θα προσπαθήσω για το καλύτερο σε αν και ο ανταγωνισμός μεταξύ των αναβατών των 450κυβικών θα είναι πολύ μεγάλος».
* Πηγή: www.dakar.com/dakar/2011/us/rider/097.html.

Stage 2

Η επόμενη αγωνιστική ημέρα ξεκινά Δευτέρα 3 Ιανουαρίου από το bivouac της Cordoba. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η δεύτερη ημέρα δράσης του 33ουDakar:

  • ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
  • STAGE 2
  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ: CORDOBA – SAN MIGUEL DE TUCUMAN
  • ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΛΗΣ / ΜΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 440
  • ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΕΙΔΙΚΗΣ / ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 300( ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ & QUADS) –
  • 324 ( ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ & ΦΟΡΤΗΓΑ)

Η «περιπέτεια» της ειδικής της Δευτέρας 3 Ιανουαρίου, οδηγεί τους αγωνιζόμενους σε νέα εδάφη, στέλνοντας τους στον βορρά, σε ένα σκηνικό με δάση το ο ποίο σε πολλούς θα θυμίσει θαμνώδη τοπία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η διαδρομή μηχανών και quad θα διαχωριστεί από εκείνη των αυτοκινήτων και των φορτηγών, όπως έγινε και στο stage 1. Οι «ακροβάτες των δυο τροχών» – όπως αποκαλούν τους οδηγούς των μηχανών οι διοργανωτές – θα έχουν την τιμητική τους σε ένα μέρος της ειδικής: ένα παλιό μονοπάτι τους
υπόσχεται άφθονα και καμιά φορά θεαματικά άλματα. Από την άλλη, οι ομάδες των αυτοκινήτων θα πρέπει να προετοιμάζονται για διαδρομές γεμάτες «αναταράξεις»!