Ένας τραυματισμένος αγκώνας που όμως δεν είναι ικανός να του σταματήσει το όνειρο του Rally Dakar, είναι το «φιλοδώρημα» για τον Βασίλη Ορφανό από την ειδική διαδρομή στο stage 4 την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου. «Ήταν μια μικρή ειδική αλλά πολύ δύσκολη και επίπονη καθώς ακολουθούσε μετά το πέρασμα των 4800μ. όπου το σώμα έτσι και αλλιώς καταπονείται», λέει ο Βασίλης και συνεχίζει: «Σήμερα οδήγησα γρήγορα και ήμουν σε μια μέρα όπου κέρδιζα θέσεις καθώς αισθανόμουν ότι πλέον δένομαι με τη μηχανή μου. 20χλμ. όμως πριν το τέλος της ειδικής η σκόνη ήταν αφόρητη.

Βασίλης Ορφανός - Vasilis Orfanos

Βοηθούσαν σε αυτό και δυο quad που περνούσαν ταυτόχρονα με εμένα. Η άτυχη στιγμή δεν άργησε να έρθει και έτσι έπεσα από τη μηχανή. Με το πέσιμο άκουσα το κρακ στο χέρι, ωστόσο σηκώθηκα, ανέβηκα ξανά πάνω στη μηχανή και συνέχισα έως τον τερματισμό».

Βασίλης Ορφανός - Vasilis Orfanos

Ο τραυματισμός

Ο Βασίλης Ορφανός σύμφωνα με τους γιατρούς της οργάνωσης αλλά και τον γιατρό της ομάδας του Γιώργο Αρεάλη δεν έχει κάταγμα, ο αγκώνας δεν έχει φύγει από τη θέση του όμως έχει ένα πολύ μεγάλο αιμάτωμα. «Μόλις τερμάτισα πήγα στο ιατρείο, μου έβγαλαν ακτινογραφίες, με εξέτασαν κλινικά και διαπίστωσαν μόνο το αιμάτωμα στη μέσα μεριά του αγκώνα. Μου έδωσαν το ΟΚ για να συνεχίσω τόσο οι γιατροί εδώ στην Αργεντινή όσο και ο Γιώργος (σ.σ. Αρεάλης) από την Αθήνα», λέει ο Βασίλης ο οποίος είναι αφοπλιστικά παθιασμένος για το Dakar και το αποδεικνύει: «Προετοιμάζομαι για την επόμενη μέρα κανονικά. Δεν έχω χρόνο να χάσω ούτε για έναν τραυματισμό! Δεν έχω χρόνο ούτε να ψάξω τα πράγματα μου τα οποία τώρα που σας μιλάω δεν έχουν φτάσει ακόμα στο bivouac. Είμαι ακόμα με τα αγωνιστικά ρούχα και συνεχίζω», απαντά αποστομωτικά.

Βασίλης Ορφανός - Vasilis Orfanos

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο τραυματισμός του Βασίλη του στοίχησε ελάχιστες θέσεις καθώς ξεκίνησε την ειδική της Τετάρτης 5 Ιανουαρίου από την 66η θέση και το τέλος της πολυτάραχης ημέρας τον βρήκε να στην 74η θέση σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδινε η ASO τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος).

Η περιπέτεια συνεχίζεται

Το stage 4 ξεκίνησε για τους οδηγούς με πολύ κρύο και βροχή μέχρι και το πέρασμα των συνόρων με τη Χιλή στα 4800μ. και συνεχίστηκε με τρομερή ζέστη μόλις η διαδρομή άρχισε να κατηφορίζει. Σύμφωνα με τον Βασίλη οι διαφορές θερμοκρασίας και υγρασίας από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν τεράστιες. Το stage 5 της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου περιλαμβάνει μια μεγάλη ειδική, πέτρες, ένα άνυδρο αλατωρυχείο με ορυκτό αλάτι στην επιφάνεια το οποίο αντανακλά τον ήλιο και γλιστράει και τερματισμό στα όρια της Ατακάμα μετά από τεράστιους αμμόλοφους.

Βασίλης Ορφανός - Vasilis Orfanos

Stage 5

Η επόμενη αγωνιστική ημέρα ξεκινά από τη Χιλή αυτή τη φορά και από μια από τις πιο άνυδρες πόλεις του κόσμου και καταλήγει στις ακτές του Ειρηνικού, δυτικά από την θρυλική έρημο Ατακάμα, στο Iquique.
Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η επόμενη ημέρα δράσης του 33ου Dakar:

  • ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
  • STAGE 5
  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ: CALAMA – IQUIQUE
  • ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΛΗΣ / ΜΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 36
  • ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΕΙΔΙΚΗΣ / ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 423

Πρόσω ολοταχώς! Σε αυτή την ολοκληρωμένη ειδική οι οδηγοί θα πρέπει να «ασχοληθούν» με μια ποικιλία τερέν καθένα από τα οποία απαιτεί ιδιαίτερη οδηγική συμπεριφορά. Μετά από μια αργή εκκίνηση σε βραχώδη, κακοτράχαλα μονοπάτια , το πέρασμα από τα αλατωρυχεία επίσης θα ρίξει τη μέση ταχύτητα: αυτό το μικρό τμήμα με τα λίγα χιλιόμετρα θα κρατήσει τους αγωνιζόμενους απασχολημένους για μια ώρα τουλάχιστον! Και η αγωνιστική ημέρα δε θα έχει ακόμα τελειώσει.

Ακολουθεί ένα ανοιχτό τερέν, χωρίς σημείο αναφοράς, το οποίο εκτείνεται σε πάνω από 100 χιλιόμετρα. Το «φεστιβάλ» των αμμόλοφων ολοκληρώνεται με τη κάθοδο προς το Iquique η οποία υπόσχεται να ανταμείψει όσους αναζητούν συγκινήσεις. Απέναντι από τη θάλασσα, οι οδηγοί θα κατέβουν μια πλαγιά 3,2χλμ. με μέση κλίση 32% !