Ο Βασίλης Ορφανός  και η σχολή ασφαλούς οδήγησης της VOM συμμετείχαν στην τελετή βράβευσης της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 ύστερα από πρόσκληση της Violeta Bulc ευρωπαίας επιτρόπου για τις μεταφορές.

Στον  όμορφο και φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης Solvay στην καρδιά της Βελγικής πρωτεύουσας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση με εκπροσώπους από όλη την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των καλύτερων σχολικών ενεργειών για την οδική ασφάλεια και οι καλύτερες πρακτικές που έγιναν την προηγούμενη χρονιά.

Μετά από ψηφοφορία των μελών αναδείχθηκαν οι νικητές των βραβείων, ένα σχολείο από τη Δανία και ένα γυμνάσιο της Αγγλίας.

Παράλληλα διεξήχθη και ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των μελών για λύσεις σε τρέχοντα  προβλήματα οδικής ασφάλειας.

Ο Βασίλης πήρε τον λόγο και πρότεινε τρόπους βελτίωσης της οδήγησης σε οδηγούς μεγαλύτερης ηλικίας, που μετά την απόκτηση του διπλώματος δεν έχουν καμία άλλη εκπαίδευση τόσο στις καινούργιες τεχνολογίες όσο και στις νέες συνθήκες οδικής ασφάλειας,  ενώ τα οχήματα από μοτοσυκλέτες μέχρι αυτοκίνητα εξελίσσονται τεχνολογικά παρέχοντας μεγαλύτερη και καλύτερη  παθητική ασφάλεια.

Βασίλης Ορφανός - Vasilis Orfanos

Ακολούθησαν οι ομιλίες της Ευρωβουλευτή Ines Ayala, του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου της FIA  Jean Tond, του Βέλγου υπουργού Μεταφορών Francois Bellot, και παρουσιάστηκαν οι νέες δραστηριότητες που θα ενισχύσουν και θα συνεχίσουν το έργο της οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Κλείνοντας ο Βασίλης Ορφανός σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Χάρτας και μετά από εκπαίδευση αρκετών δικυκλιστών σε ασφαλή οδήγηση μέσω της σχολής VOM δήλωσε ότι:

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το έργο μας ώστε να  αποδείξουμε ότι η οδική ασφάλεια είναι σημαντική υποχρέωση όλων μας, σώζοντας  ζωές που τόσο άδικα χάνονται στους Ευρωπαϊκούς δρόμους».

Στο περιθώριο των βραβείων ο Βασίλης είχε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου Jean TOND πρώην αγωνιστικό διευθυντή της Γαλλικής ομάδας της PEUGEOT στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ με οδηγό τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή  Ari Vatanen και αργότερα στην ομάδα Formula 1 της FERRARI με οδηγό τον επίσης Παγκόσμιο Πρωταθλητή Micheal SCHUMACHER.

Συζήτησαν  για τη νέα του θέση και το έργο που παράγει  στα Ενωμένα Έθνη σαν σύμβουλος ασφαλούς οδήγησης, αλλά και το μεγάλο του ενδιαφέρον για  το Ελληνικό όχημα παντός εδάφους του  Αρχιτέκτονα – Μηχανικού Δημήτρη Κορρέ γνωστό και ως  KORRES P4 PROJECT.