Σε αναμονή της νέας GS 1300 που έχει πλέον ανακοινωθεί και την αναμένουμε, ο Βασίλης Ορφανός δοκιμάζει τη ΒΜW GS 1250 σε μια διαφορετική δοκιμή στον Ποδηλατικό γύρο Ελλάδος 2023.

Ύστερα από πρόσκληση του διευθυντή του ποδηλατικού γύρου Ελλάδος κ. Βλαδίμηρου Πέτσα, συμμετείχαμε ενεργά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, βοηθώντας από μέσα την οργάνωση για την ομαλή διεξαγωγή του συγκεκριμένου αγώνα.

Ειδικά εφέτος μας ζητήθηκε γνωρίζοντας την μεγάλη μας εμπειρία στην οδήγηση κάτω από πολύ ειδικές συνθήκες, αντί για κριτής με μοτοσικλέτα ( moto marschal )που είμασταν πέρυσι, να βοηθήσουμε στην τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα σε συνεργασία με ένα ειδικό συνεργείο από τη γείτονα Ιταλία, σαν οδηγός της νούμερα ένα (moto 1 ) κάμερα-μοτοσικλέτας.
Με τη σειρά μας αποδεχθήκαμε αυτή τη νέα πρόκληση, μεταφέροντας πίσω μας στη θέση του συνεπιβάτη ένα ειδικό επαγγελματία καμεραμάν, με σκοπό την άρτια ζωντανή μετάδοση του αγώνα.
Για την ιστορία συνεργαστήκαμε με τον Alessio Chiodi που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και από τον ποδηλατικό γύρο Ιταλίας.
Σύντροφος σε αυτό το άκρως απαιτητικό εγχείρημα, ήταν η BMW GS 1250 Trophy μοντέλο 2023.
Παραλάβαμε την μοτοσικλέτα μας από τα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Σε πρώτη ματιά και αίσθηση η GS 1250 είναι μια επιβλητική μοτοσικλέτα.

Ανεβαίνοντας στην άνετη σέλα της, όλα δείχνουν ιδανικά, αφού η συγκεκριμένη είναι λιγότερο ογκώδης από την αδερφή της adventure.
Θέση οδήγησης καλή, τιμόνι μεταβλητής διατομής, κλειδί keyless( για την τσέπη στο μπουφάν) με κεντρικό διακόπτη On-Off.

Στη ένδειξη Οn η TFT έγχρωμη οθόνη των 7 ιντσών ενσωματώνει επάνω της ότι ένδειξη χρειάζεται ο αναβάτης με πληθώρα χρωμάτων και πληροφοριών.
Θέτοντας σε λειτουργία τον αναβαθμισμένο κινητήρα της, η χροιά του του μόνο σου θυμίζει boxer (κλασικό κινητήρα) του Βαυαρικού εργοστασίου.
Έχει δεχθεί αρκετές βελτιώσεις προς το καλύτερο, έχοντας δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους με μεταβλητό χρονισμό μετωπικών γραναζιών, με ένα άξονα αντιστάθμισης κραδασμών για καλύτερη απόδοση και λειτουργία.
Ο κινητήρας που πλέον είναι αερό-υδρόψυκτος εκτελεί και χρέη σύνδεσης του πλαισίου της μοτοσικλέτας που είναι συνδεδεμένο μπροστά με το σύστημα ανάρτησης της BMW Telelever, και πίσω με το σύστημα Paralever.
Κουμπώνοντας την πρώτη ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων η αίσθηση του έχει γίνει πιο μαλακή, βάζοντας ακόμη μια βελτιωμένη πινελιά στην κατασκευή της συγκεκριμένης μοτοσικλέτας.
Τελευταίες ετοιμασίες πριν τον ποδηλατικό γύρο και οδηγούμε για το λιμάνι του Πειραιά.
Η στιβαρή αίσθηση του Γερμανικού συνόλου είναι εγγύηση στο δρόμο με ακόμη πιο αισθητή και βελτιωμένη την ποιότητα της κύλισης.
Τα 249 κιλά της γεμάτη δεν είναι λίγα, αλλά δεν τα αισθάνεσαι όταν κινείσαι παρά μόνο σταματημένος ή στο παρκάρισμα όταν σταματάς.
Φτάνοντας στο λιμάνι προκειμένου να επιβιβαστούμε στο καράβι για Κρήτη, νιώθεις τα βλέμματα των περισσοτέρων να πέφτουν επάνω σου.
Την επόμενη ημέρα από το λιμάνι του Ηρακλείου κατευθυνθήκαμε προς ανατολικά για το Καρτερό. Βρεθήκαμε με τους Ιταλούς καμεραμάν και ξεκινήσαμε την τοποθέτηση ειδικής βαλίτσας στην πίσω σχάρα με όλο τον εξοπλισμό για την ζωντανή κάλυψη του αγώνα βάζοντας και άλλο βάρος στο σύνολο.
Δοκιμές και όλα είναι έτοιμα για τον αγώνα.

Η πρώτη αγωνιστική ημέρα ξεκίνησε από το αθλητικό κέντρο της περιοχής Καρτερό, έχοντας την ατομική χρονομέτρηση όλων των αθλητών σε μια απόσταση 7 χιλιομέτρων.
Σαν ένα ενιαίο σύνολο ( μοτοσικλέτας -αναβάτη -συνεπιβάτη) καλύψαμε τηλεοπτικά σε ζωντανή σύνδεση, πολλούς αθλητές σε απόσταση αναπνοής, τηρουμένων όλων των μέτρων ασφαλείας, έπειτα από συνεννόηση με τον κομισάριο του αγώνα, έχοντας την έγκριση του να κινηθούμε ακριβώς δίπλα ή πίσω τους, σε απόσταση κυριολεκτικά μιας ανάσας από τους αγωνιζόμενους.
Τελευταίο ποδηλάτη για την ατομική χρονομέτρηση είχαμε τον περσινό νικητή του γύρου, με όλες τις κάμερες σταθερές και κινητές, να είναι στραμμένες επάνω μας.
Εμείς με τη σειρά μας ακολουθούσαμε κατά ρόδας το συγκεκριμένο ποδηλάτη κυριολεκτικά δίπλα του, με τον καμεραμάν πίσω μου σε όρθια θέση.
Έχοντας ειδική άδεια από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας ( UCI ), ανταποκριθήκαμε με χειρουργικές κινήσεις δίπλα στους επαγγελματίες ποδηλάτες, βγάζοντας εις πέρας αυτό το δύσκολο πρώτο εγχείρημα.
Σε αυτό το γεγονός η BMW GS 1250 Trophy μας βοήθησε ιδανικά σε αυτό το ξεκίνημα του απαιτητικού έργο μας.
Ξεκινώντας από την καρδιά της GS που είναι εφοδιασμένη η μοτοσικλέτα της δοκιμής μας, με τον νέο boxer δικύλινδρο αερό-υδρόψυκτο κινητήρα της BMW, ο οποίος αποδίδει 136 ίππους με 14,3 κιλά ροπής στις 6.250 σ.α.λ.

Η δύναμη και η ροπή του συγκεκριμένου κινητήρα, με την απουσία πλέον του παλαιότερου φαινομένου ( αυτό ήταν ένα αρνητικό του σημείο) , ώστε να παρατηρείται μια δεξιόστροφη στροφορμή από την περιστροφή του στροφάλου σε κάθε απότομο άνοιγμα του γκαζιού, με μια κίνηση προς τα δεξιά, ήρθε στο να εκλείψει, με την εξέλιξη στη σχεδίαση προς το καλύτερο πάντα από τους Γερμανούς μηχανικούς.
Το κιβώτιο ταχυτήτων με τη σειρά του πλέον και αυτό είναι πιο μαλακό σε χρήση.
Αυτές οι δύο πολύ βασικές βελτιώσεις αλλάζουν προς το καλύτερο την εικόνα της μοτοσικλέτας.
Για την ιστορία ο περσινός νικητής του αγώνα από τη Νέα Ζηλανδία Άαρον Γκέιτ κέρδισε το πρώτο ετάπ.
Όσο για την GS 1250 η άφθονη ροπή της και η σταθερότητα που έχει στο δρόμο, σε συνδυασμό με την χειρουργική οδήγηση μας βοήθησαν τα μέγιστα στις λήψεις του καμεραμάν, ο οποίος βρισκόταν συνέχεια όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε όρθια θέση πίσω μας σαν συνεπιβάτης.
Αρκούσε μια τρίτη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων και όλα λες και έγιναν με μαγικό τρόπο.
Την δεύτερη ημέρα του αγώνα, οι αθλητές ποδηλάτες κάλυψαν 186,7 χιλιόμετρα νότια της Κρήτης με εκκίνηση και τερματισμό το λιμάνι του Ηρακλείου.
Εμείς με τον ίδιο συνεπιβάτη μας, που πλέον είχαμε γίνει ένα αχτύπητο δίδυμο, μεταδώσαμε πάλι ζωντανά τον αγώνα, συνεχώς δίπλα στους πρώτους αθλητές.
Νικητής της δεύτερης ημέρας, ήταν ο Πολωνός Ανιοκόλσκι Στάνισλαβ.
Οι ταχύτητες την δεύτερη ημέρα ήταν μεγαλύτερες ειδικά στα κατηφορικά κομμάτια της διαδρομής όπου οι ποδηλάτες αναπτύσσουν ταχύτητες πάνω από 80 χιλιόμετρα την ώρα.
Η χαρτογράφηση του κινητήρα μας στη GS 1250 βοήθησε για μια ακόμη φορά το έργο μας.
Τα προγράμματα που μπορείς να διαλέξεις είναι τα ακόλουθα: Rain, Eco, Enduro, Enduro Pro, Dynamic, Dynamic Pro.
Ανάλογα με το πρόγραμμα χαρτογράφησης που διαλέγεις για τον κινητήρα ενεργοποιούνται αντίστοιχα το ABS και το traction control.
Προσωπικά διάλεγα την χαρτογράφηση στην ένδειξη Enduro με σκοπό την ομαλότερη κατανομή δυνάμης και σχεδόν την ελάχιστη ενεργοποίηση του traction control και του ABS για ακόμα καλύτερο έλεγχο της μοτοσυκλέτας μας.

Για την τρίτη σε σειρά ημέρα του αγώνα περάσαμε στην εξίσου γεμάτη ομορφιές Πελοπόννησο, με εκκίνηση από τις Αρχαίες Μυκήνες και τερματισμό στην Καλαμάτα, περνώντας από τις θρυλικές ανηφόρες του Αχλαδόκαμπου και τις μεγάλες κατηφόρες μετά την Μεγαλόπολη.
Σ’αυτές τις κατηφόρες η ταχύτητα μας δίπλα στους πρωτοπόρους ποδηλάτες του γύρου Ελλάδος, ξεπέρασαν πολλές φορές τα 90 km/h και σε αυτό το σημείο στο οριακό φρενάρισμα μας, τα φρένα της GS 1250 μπροστά και πίσω κρίθηκαν κάτι παραπάνω από ιδανικά.
Ειδικότερα με πάντα σύμμαχο μας την BMW GS 1250 trophy βγαίνοντας από το λιμάνι του Πειραιά κατευθυνθήκαμε από το Κερατσίνι προς την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, προκειμένου να συνεχίσουμε το απαιτητικό έργο μας κυριολεκτικά μέσα στον ποδηλατικό διεθνή αγώνα του γύρου Ελλάδος.

Διαλέξαμε μετά την Ελευσίνα την παλαιά Εθνική οδό αφού ο αγώνας θα ξεκινήσουμε από το ανάκτορο των Αρχαίων Μυκηνών, ώστε να δουν οι καμεραμάν Ιταλοί συνεργάτες μας άλλες όμορφες εικόνες.
Μετά από διαδρομή 75 λεπτών βρεθήκαμε στις Μυκήνες και συγκεκριμένα στον περιβάλλοντα χώρο έξω από το μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αρχαίων Μυκηνών.
Τι ενέργεια που υπάρχει μέσα σε αυτό τον όμορφο χώρο, δείχνοντας σε όλο τον κόσμο ανεπανάληπτες εικόνες του αγώνα μέσα από τις τηλεοπτικές κάμερες σε ζωντανή μετάδοση.
Η απόσταση που έπρεπε να καλύψουμε για την τρίτη ημέρα του αγώνα ήταν 178 km με τέσσερα ενδιάμεσα σπριντ μέχρι τον τερματισμό στην πόλη της Καλαμάτας, περνώντας τις ανηφόρες του Αχλαδόκαμπου , τις ευθείες της Τρίπολης και τις μεγάλες σε διάρκεια κατηφόρες μετά την Μεγαλόπολη.
Το GS 1250 έχοντας στη πίσω θέση τον πολύπειρο Ιταλό καμεραμάν Alessio Luchi σαν συνεπιβάτη μας σε όρθια στάση για τις ζωντανές μεταδόσεις, έστριβε με μεγάλη σταθερότητα.
Για όσους γνωρίζουν οι ποδηλάτες τέτοιου επιπέδου στις κατηφόρες ξεπερνούν σε ταχύτητα τα 90 χιλιόμετρα ( όπως ήδη προαναφέραμε).
Εμείς ήμασταν συνεχώς μπροστά τους σε κοντινή όμως απόσταση με οριακή οδήγηση.
Τα κρατήματα της GS 1250 Trophy σε άψογο συνδυασμό πλαισίου, αναρτήσεων, φρένων, ελαστικών μας βοήθησαν στο έργο μας πάρα πολύ.
Μετά το τερματισμό με τις κλήσεις που παίρναμε, ήταν φανερό ότι είχαν φτάσει στο όριο του πέλματος το πίσω ελαστικό μας.
Μας περίμεναν αρκετοί φίλοι στην όμορφη πόλη της Καλαμάτας, βγάζοντας αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί τους.
Ανεφοδιασμός μετά το πέρας του αγώνα όπου εκεί επιβεβαιώσαμε για μια ακόμη φορά την μικρή μέση κατανάλωση της συγκεκριμένης BMW. 14 λίτρα καυσίμου για 300 απαιτητικά χιλιόμετρα.
Στη συνέχεια συνεχίσαμε για την όμορφη Πύλο μένοντας σε ξενοδοχείο 20 χιλιόμετρα προς τη Μεθώνη.
Σε σύνολο χιλιομέτρων για την τρίτη ημέρα, φτάσαμε τα 380, οδηγώντας σχεδόν 10 ώρες πάνω στην χιλιομετροφάγο GS ατσαλάκωτοι.
Για την τέταρτη ημέρα του γύρου, ξεκινήσαμε μέσα από το Costa Navarino διανύοντας άλλα 153 χιλιόμετρα στη δυτική Πελλοπόνησο, διασχίζοντας την Πύλο, Μεθώνη, Κορώνη, Μεσσήνη, Ζευγολατιό, Καλό νερό, με τερματισμό στην όμορφη Κυπαρισσία.
Ακόμη μια απαιτητική διαδρομή με πολλές εναλλαγές ανάμεσα σε όμορφα τοπία με φόντο τη θάλασσα, αλλά με την κατάταξη στα ποδήλατα να αλλάζει.
Στην κορυφή πλέον βρέθηκε ο Πορτογάλος Λούρι Λεφτάο κερδίζοντας καθαρά πάνω στο νήμα στο τελευταίο ομαδικό σπρίντ.
Για την τελευταία ημέρα του αγώνα ξεκινήσαμε ξανά από το Costa Navarino με κατεύθυνση βόρεια με ετάπ 133,5 χιλιομέτρων και τερματισμό στην Αρχαία Ολυμπία.

Μπαίνοντας στην τελευταία ημέρα του αγώνα, οι επαγγελματίες ποδηλάτες είχαν να καλύψουν 133,5 χιλιόμετρα με εκκίνηση από το Costa Navarino και τερματισμό την κοιτίδα του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία.
Την προηγούμενη ημέρα μετά τον τερματισμό στην Κυπαρισσία οι αναβάτες των μοτοσικλετών έπρεπε να επιστρέψουμε στη βάση μας στη Μεθώνη.
Ο καιρός που ήδη είχε αρχίσει να φορτώνει με βαριά νέφη, άρχισε να ξεφορτώνει τις πρώτες ψιχάλες.
Εκεί για ακόμη μια φορά αρχίσαμε να παίζουμε με τα σύννεφα. Η βροχή που ερχόταν από δυτικά μας έφτανε, ενώ εμείς με την πληθώρα της ροπής και της δύναμης της BMW GS 1250 Trophy, με κατεύθυνση προς τα νότια, προσπαθούσαμε να της ξεφύγουμε.
Στα ανοικτά κομμάτια των δρόμων προς Πύλο, καταφέραμε να το πετύχουμε.
Σταματώντας για μια ανάσα αργά το μεσημέρι, μετά από 250 χιλιόμετρα που από νωρίς το πρωί είχαμε καλύψει, μέσα στην όμορφη πλατεία της Πύλου για ένα καφέ, έχοντας μπροστά μας την όμορφη θέα του φυσικού λιμανιού της ομώνυμης πόλης, οι ουρανοί άνοιξαν ξεφορτώνοντας τόνους νερού.
Καλύτερα τώρα παρά μέσα στον αγώνα σκέφτηκα.
Μετά το πέρας της ανοιξιάτικης αστάθειας του καιρού, επιστρέψαμε στη βάση μας για ξεκούραση και ανασυγκρότηση για την τελευταία ειδική του αγώνα.
Οι διαφορές για τις πρώτες θέσεις μετά τα τελευταία αποτελέσματα ήταν πολύ μικρές, γεγονός που θα έδινε μεγάλες μάχες.
Τσεκάρω λιπαντικά και πιέσεις στα ελαστικά της μοτοσικλέτας μας.
Όλα είναι τέλεια και εμείς καθόλα έτοιμοι για την τελευταία ημέρα του αγώνα.
Το όλο πρωί η εκκίνηση έγινε ξανά από το Costa Navarino με κατεύθυνση βόρεια περνώντας από Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Κυπαρισσία, Καλό Νερό, Ζαχάρω, Λίμνη Καιάφα, Κλειδί, Επιτάλιο.
Τι μαγικά μέρη με τα πεύκα δίπλα στην τεράστια παραλία μήκους 80 χιλιομέτρων, που τα γνωρίζω μέτρο προς μέτρο από τις προπονήσεις μου τους χειμερινούς μήνες πριν τους δικούς μου αγώνες στο Rally Dakar.
Εκεί άλλωστε βρίσκονται και αρκετοί αμμόλοφοι μετά την παραλία της Ζαχάρως.

Ο αγώνας εξελίσσετε πολύ δυνατά με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες από τους αθλητές.
Εμείς με τη σειρά μας σαν Moto Media I, με τον Ιταλό συνεπιβάτη μας και καμεραμάν, κυριολεκτικά ζούμε την κάθε ένταση, αλλαγή θέσεων που συμβαίνουν ακριβώς δίπλα μας.
Στις κατηφόρες μετά τα Φιλιατρά ο δρόμος είναι τόσο λείος με σχεδόν μηδενική πρόσφυση.
Έχω τα νου μου για να μην χάσω το μπροστινό από κάποιο απροειδοποίητο γλίστρημα.
Ευτυχώς και σε αυτό το σημείο το GS 1250 πέρασε απροβλημάτιστα.
Ένας αθλητής που μας είχε κάνει εντύπωση από πέρυσι, ο εκ Κύπρου Περικλής Ηλίας με προπονητή τον Ανέστη Κουρπέτη έκανε τον δικό του αγώνα ειδικά στα σπριντ ( King of the Mountain ) αναβάσεων.
Ενώ ήμουν δίπλα του προσπαθούσα να τον εμψυχώνω συνέχεια βοηθώντας την προσπάθεια του με όμορφο τρόπο.
Μετά τη Βαρβάσαινα στρίψαμε με κατεύθυνση ανατολικά προς την Αρχαία Ολυμπία για τα τελευταία 10 χιλιόμετρα του γύρου.
Ο κόσμος παντού έξω από τα σπίτια, στις πλατείες, κατά – χειροκροτώντας τους αθλητές.
Μετά τις ταμπέλες των 5 τελευταίων χιλιομέτρων άρχισαν οι επιθέσεις με αποκορύφωμα τα 500 μέτρα πριν τον τερματισμό.
Τελικός νικητής του Γύρου Ελλάδος ο Πορτογάλος πρώτος από τη χθεσινή κατάταξη Λούρι Λεφτάο που κατάφερε και κράτησε την πρωτοπορία μέχρι το τέλος του αγώνα.
Δεύτερος ο περσινός νικητής του γύρου από τη Νέα Ζηλανδία.
Τελικός νικητής των αναβάσεων ο αθλητής μας από την Κύπρο.
Όμως αυτό που είναι συγκλονιστικό είναι η τοποθεσία, η ενέργεια και η ιστορία της Αρχαίας Ολυμπίας.
Ένα μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς με πολλαπλούς συμβολισμούς.
Είμαστε πολύ υπερήφανοι που καταφέραμε να βρεθούμε και εμείς εκεί.
Μετά το πέρας του αγώνα με τον φίλο μας Παναγιώτη Καραχάλιο, βρεθήκαμε στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου σταδίου.
Αμέσως μετά ξεκινήσαμε, παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής μας προς Αθήνα, διασχίζοντας την κεντρική Πελοπόννησο μέσω Βυτίνας προς Τρίπολη, Αχλαδόκαμπο, Νεμέα, Κόρινθο, Ίσμια, Αγίους Θεοδώρους, Ελευσίνα, Αθήνα.
Δεν κινηθήκαμε καθόλου από τη Νέα Εθνική Οδό Τρίπολης Αθήνας, για αυτό ακολουθήσαμε τον παλιό δρόμο θέλοντας για μια ακόμη φορά να περάσουμε μέσα από τους ανθισμένους πορτοκαλεώνες του Άργους με τις όμορφες ανοιξιάτικες μυρωδιές του.
Με σύμμαχο την ΒΜW GS 1250 διανύσαμε συνολικά κάτι περισσότερο από 1500 χιλιόμετρα, με άνεση, ασφάλεια, σιγουριά, οικονομία στην κατανάλωση με μικρή χρήση ( 5 λίτρα / 100 χιλιόμετρα) με το ρεζερβουάρ των 20 λίτρων( δίνοντας μας μεγάλη αυτονομία) αλλά και με μια μεγάλη ευθύνη από εμάς, ώστε να βγάλουμε εις πέρας το απαιτητικό έργο μας, κυριολεκτικά μέσα στον διεθνή ποδηλατικό γύρο Ελλάδος.
Με τιμή αγοράς τα 25.910 ευρώ και 5 χρόνια εγγύηση για τη συγκεκριμένη μοτοσικλέτα με ενσωματωμένα στον βασικό εξοπλισμό της, κάγκελα προστασίας, θερμαινόμενα γκριπ, συναγερμό, ηλεκτρονικές αναρτήσεις, ρυθμιζόμενη εμπρός ζελατίνα, ABS, Traction Control, ακτίνες στους τροχούς, και μια εξέλιξη από τους Γερμανούς μηχανικούς με πάνω από 43 χρόνια στα GS, σίγουρα αποτελεί μια κορυφαία επιλογή.
Το μόνο που μπορεί να την επηρεάσει στο μέλλον ίσως είναι η νέα GS 1300 η μεγάλη της αδερφή που αναμένεται να βγει στην παραγωγή.
Γεγονός που το καταφέραμε, βάζοντας και εμείς με τη σειρά μας ένα κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα της ομάδας των μοτοσικλετών.Β.Ο.