Στην Αργεντινή το Rally Dakar είναι το γεγονός της χρονιάς! Το επιβεβαίωσε για τρίτη συνεχόμενη φορά το 1 εκ. κόσμου που, παρά τη μεγάλη ζέστη, πήγε φιέστα που έγινε το Σάββατο, πρώτη ημέρα του 2011, προκειμένου να δει από κοντά την «παρέλαση» 400 και πλέον οχημάτων.

Το επιβεβαίωσαν με τη σειρά τους και οι υπουργοί Τουρισμού και Εσωτερικών της χώρας οι οποίοι έδωσαν συνέντευξη τύπου με αφορμή την ημέρα έναρξης του αγώνα. «Ο κόσμος ήταν συγκλονιστικός. Τόσο μέσα στο Μπουένος Άιρες όσο και ο κόσμος που ήρθε να μας δει κατά μήκος της διαδρομής προς το πρώτο bivouac»,
λέει ο Βασίλης Ορφανός ο οποίος φορώντας το νούμερο 97 δίνει το ελληνικό παρών στο Rally Dakar.

Από τη γιορτή στο δρόμο

Σχεδόν 400 χιλιόμετρα απλής διαδρομής με το «καλημέρα», κλήθηκαν να διανύσουν οι συμμετέχοντες στον αγώνα. «Δεν ήταν εύκολη υπόθεση», εξηγεί ο Βασίλης Ορφανός καθώς η ζέστη ήταν ένας πολύ επιβαρυντικός παράγοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Βέβαια ο Βασίλης δεν έφτασε μόνος του στην πόλη Victoria, η οποία ήταν και ο τελικός προορισμός. 30 μέλη του τοπικού Transalp Club συνόδεψαν τον Έλληνα αναβάτη μέχρι τέλους. «Οι Αργεντίνοι είδαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει Dakar, αν και η γεύση ήταν μικρή και τα πράγματα σχετικά εύκολα», λέει χαμογελώντας ο Βασίλης Ορφανός. Ο ίδιος πάντως έχει έναν ακόμα λόγο να είναι ευχαριστημένος με το Aprilia και όλη τη δουλειά που έχει γίνει και τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί στην πράξη.

Βασίλης Ορφανός - Vasilis Orfanos

Stage 1

Η επόμενη αγωνιστική ημέρα ξεκινά την Κυριακή 2 Ιανουαρίου από το bivouac της Victoria. Στη γραμμή εκκίνησης θα βρεθούν 170 μηχανές, 30 quad, 140 αυτοκίνητα και 67 φορτηγά.

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η δεύτερη ημέρα δράσης του 33ου Dakar:

  • ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
  • STAGE 1
  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ: VICTORIA – CORDOBA
  • ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΛΗΣ / ΜΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 566
  • ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΕΙΔΙΚΗΣ / ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 192 ( ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ & QUADS) –222 ( ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ & ΦΟΡΤΗΓΑ)

Αν και οι οδηγοί ήδη από το Σάββατο έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της απλής διαδρομής, για να φτάσουν στην πρώτη ειδική για τον αγώνα του 2011, θα χρειαστούν ακόμα 566 χιλιόμετρα! Οι διοργανωτές όμως προετοιμάζουν τους αγωνιζόμενους: «μόλις μπείτε στην ειδική, οι μηχανές θα αρχίζουν να ζεσταίνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό!». Όπως και να έχει, θα χρειαστεί χιλιόμετρο με το χιλιόμετρο να ξεδιπλώσουν τις τεχνικές τους δεξιότητες σε μια πορεία που καταλήγει στα βουνά. Προκειμένου δε, να περιορίσουν τις
προσπεράσεις στα στενά μονοπάτια, οι διοργανωτές, από το μέσο της ειδικής και μετά, χάραξαν μια ξεχωριστή διαδρομή για τους οδηγούς των μοτοσικλετών και των quad.