Η VOM ύστερα από πρόσκληση του κ. Τάσου Χανλίογλου παραβρέθηκε στις Σέρρες με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων μηχανοκίνητου αθλητισμού Σερρών ξεκινώντας από το 1975-2024.
Ο κ. Τάσος Χανλίογλου είναι η βασική αιτία που ο νομός Σερρών μέσα σε μια πορεία 50 χρόνων δικαίως έχει καταξιωθεί σαν η Μέκκα της μηχανοκίνητης. Ξεκινώντας στην αρχή σαν κριτής αγώνων και στη συνέχεια σαν οργανωτής έβαλε τα θεμέλια για την μετέπειτα ανοδική πορεία του Ελληνικού Μότορσπορ, στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών αλλά και της Βόρειας Ελλάδας. Με εφαλτήριο αρχικά τη ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη με αγώνες δεξιοτεχνίας και την τεχνογνωσία που απέκτησε, στη συνέχεια οργάνωσε τον πρώτο αγώνα motocross στις Σέρρες.
Βοηθός του στο εγχείρημα αυτό ήταν ο γνωστός αναβάτης από τη Θεσσαλονίκη Χρήστος Αρσμπατζής βάζοντας το πρώτο λιθαράκι για τους οργανωμένους αγώνες σε χωμάτινη πίστα αγώνων motocross. Στη συνέχεια οργανώθηκαν αγώνες μοτοσικλέτας enduro όπου ο Βασίλης Ορφανός αναδείχθηκε νικητής συμμετέχοντας και κερδίζοντας σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα.
Αυτό όμως που καθιέρωσε τις Σέρρες είναι το ομώνυμο αυτοκινητοδρόμιο του νομού, που ο Τάσος Χανλίογλου εμπνεύστηκε οραματίστηκε και τελικά με πολύ κόπο υλοποίησε με τη συνδρομή του δήμου Σερρών και την αμέριστη βοήθεια φορέων της πόλης, ιδιωτικών εταιρειών, καθώς και της περιφέρειας αλλά και της Δ.Ε.Κ.Ε.
Το αυτοκινητοδρόμιο κατάφερε όχι μόνο να λειτουργήσει για την διεξαγωγή αγώνων κάθε είδους από μοτοσικλέτες, καρτ, supermoto, ISDE, motocross , Enduro, Racing, ταχύτητας, 6 ώρων αντοχής μοτοσικλέτας αλλά και αυτοκινήτου, formula 3, drift, σιρκουί, ταχύτητας, δεξιοτεχνίας, κυρίως όμως δοκιμών, εξέλιξης αυτοκινήτων, ελαστικών κ.α,
Σε αυτή τη πορεία των 50 χρόνων καταφέρθηκε να περάσει όμως και το μήνυμα της ασφαλούς οδήγησης, εκπαιδεύοντας χιλιάδες αναβάτες και οδηγούς ελεγχόμενα μέσα στο αυτοκινητοδρόμιο.
Όπως δήλωσε ακόμη ένας ομιλητής ο μηχανολόγος Διονύσης Χοιδάς, με τη σειρά του, τεκμηρίωσε πως το αυτοκινητοδρόμιο Σερρών κατάφερε εκ του αποτελέσματος με την ολοκλήρωση του να μεταλαμπαδεύσει την έρευνα, την εξέλιξη, την καινοτομία εκτός των αγώνων και ότι αυτοί πρεσβεύουν.
Παράλληλα βράβευσε φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Σερρών που ανέπτυξαν ειδικές ομάδες φοιτητών με συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα Πανεπιστημίων, κατασκευάζοντας μοτοσικλέτες ειδικών προδιαγραφών αγώνων τόσο με θερμικούς όσο και με ηλεκτρικούς κινητήρες.
Γίνεται με αυτόν τον ρεαλιστικό τρόπο κατανοητό, πως μέσα από τους αγώνες βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό το κοινωνικό σύνολο της χώρας μας ως προς το καλύτερο.
Όμως εκτός των διάφορων αγώνων το αυτοκινητοδρόμιο Σερρών ήταν η αφορμή να βρεθούν και να οδηγήσουν μέσα στις στροφές του, ονόματα θρύλοι του Παγκόσμιου Μότορσπορ όπως : ο Αμερικανός αναβάτης Kevin Swantz ο Ιταλός Θρύλος των GP Giacommo Agostini, όπου τους δόθηκαν τιμητικά σε δύο αντίστοιχες στροφές τα ονόματα τους.
Μετά από αρκετά χρόνια από τη διοργάνωση του πρώτου χωμάτινου αγώνα στις Σέρρες το 1975, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου όπου ο Βασίλης Ορφανός κατάφερε και κέρδισε στον δυσκολότερο αγώνα του κόσμου στο Rally Dakar το 2003 την κατηγορία των 400 κ.εκ.
Όταν το 2011 συμμετείχε για 6η φορά με την εργοστασιακή ομάδα της Aprilia στην Λατινική Αμερική ο κ. Τάσος Χανλίογλου ζήτησε από τον Βασίλη να τοποθετήσει αφιλοκερδώς στη μοτοσικλέτα του δύο αυτοκόλλητα της πίστας των Σερρών.
Ο Βασίλης αποδέχτηκε την πρόταση και τοποθέτησε τα αυτοκόλλητα του αυτοκινητοδρόμιου των Σερρών προβάλλοντας την το σε όλο τον κόσμο.
Από αυτή την ενέργεια και τα αποτελέσματα του Βασίλη με τις συμμετοχές του, τη νίκη του, και τους επιτυχείς τερματισμούς του, το αυτοκινητοδρόμιο Σερρών και ο Τάσος Χανλίογλου τιμώντας την προσφορά του στην Ελληνική μοτοσικλέτα, έδωσε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σερρών στη στροφή Ν 5 την ονομασία Βασίλης Ορφανός.
Κλείνοντας αυτή τη πολύ όμορφη και συγκινητική εκδήλωση ο Βασίλης Ορφανός στην ομιλία του ανέλυσε πως ο μηχανοκίνητος Αθλητισμός και ειδικά η αγωνιστική μοτοσικλέτα που πρεσβεύει την ελευθερία, το πάθος, την προσπάθεια, τη μάχη με το χρόνο, την υπέρβαση, μπορεί να αφυπνίσει και να δώσει το ερέθισμα σε νέους ανθρώπους να σπουδάσουν από Μηχανολογία μέχρι Marketing, από Σχεδιασμό εξαρτημάτων σε 3 D μέχρι την Πληροφορική ακολουθώντας το όνειρο τους.
Αυτό το όνειρο στη συνέχεια με σκληρή δουλειά μπορεί να γίνει στόχος και ο στόχος πραγματικότητα. Για αυτό γιορτάζοντας τα 50 χρόνια με αυτό το σπόρο που έσπειρε στη Βόρειο Ελλάδα ο Τάσος Χανλίογλου μπορούν και ευχόμαστε να γίνουν 100 έτη, περνώντας το σωστό μήνυμα στη νέα γενιά που ακολουθεί. Μπορεί οι εποχές και τα χρόνια να αλλάζουν. Αυτό που δεν θα αλλάξει ποτέ είναι η σπίθα στα μάτια του κάθε αγωνιζόμενου οδηγώντας μια αγωνιστική μοτοσικλέτα. Β.Ο.
Πρόσφατα Σχόλια