Ο Βασίλης Ορφανός, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και Λυκείου Αυλώνας με αφορμή το χαμό νέων μαθητών σε τροχαίο ατύχημα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Τα τροχαία Ατυχήματα δεν κάνουν διακρίσεις» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013 στο Γυμνάσιο – Λύκειο Αυλώνας. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των μαθητών τόσο του Λυκείου όσο και του Γυμνασίου σχετικά με τα μέτρα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων.

Ο Βασίλης, ως αναγνωρισμένος εκπαιδευτής της σχολής ασφαλούς οδήγησης VOM από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας αλλά και ευαισθητοποιημένος σε θέματα οδικής ασφάλειας, ανέλυσε το πρόβλημα που μαστίζει τη νέα γενιά της χώρας μας, εξήγησε τις συνέπειες των τροχαίων τόσο στο κοινωνικό σύνολο όσο και για τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές με τις γνώσεις και την εμπειρία του.

Παράλληλα έδειξε στους μαθητές εξοπλισμό ασφαλείας και ένδυσης αναβάτη, ενώ δεν έλειψαν οι συμβουλές για την σωστή επιλογή κράνους με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και για τους τρόπους σωστής μετακίνησης στους δρόμους είτε με δίκυκλο είτε με αυτοκίνητο με κύριο σκοπό την μη εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα. Παράλληλα τόνισε τη σημασία του «να γίνεις ο οδηγός της παρέας» όταν οι φίλοι διασκεδάζουν και καταναλώνουν υπεύθυνα και με μέτρο αλκοόλ, ότι ουσίες και αλκοόλ σκοτώνουν και ότι ένα μέλος της παρέας δεν πίνει προκειμένου να επιστρέψει τους υπόλοιπους στο σπίτι τους.

Τόνισε επίσης το γεγονός ότι οι δρόμοι δεν είναι πίστες αγώνων αλλά υπάρχουν ειδικοί χώροι για να εκπαιδευτεί κάποιος σωστά, βρίσκοντας τα όρια του σε κλειστό και ασφαλές μέρος που μόνο μια πίστα προσφέρει. Ενώ παράλληλα η μη τήρηση του Κ.Ο.Κ. καθώς η απόσπαση της προσοχής από τη χρήση κινητών τηλεφώνων, η ελλιπής συντήρηση των οχημάτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης καθώς και τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν πλέον ανάμεσα μας είναι αιτίες εγκληματικών ενεργειών από τους παραβάτες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από τους μαθητές για θέματα οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς. Ο Βασίλης ευχαρίστησε τόσο τους μαθητές όσο και τους καθηγητές για την ουσιαστική και ενεργή τους βοήθεια βάζοντας όλοι μαζί ένα λιθαράκι για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στη πατρίδα μας.