Η VOM έχει τη χαρά να οδηγήσειγια πρώτη φορά ένα ξεχωριστό όχημα, αποκλειστικά για το κοινό μας.

Αυτό είναι το Can am Maverick RC και πρόκειται ουσιαστικά για ένα UTV που έχει τη δυνατότητα και μπορεί να κινηθεί σε κάθε είδους έδαφος με κίνηση σε όλους τους τροχούς του.
Το ραντεβού μας δόθηκε με τους ιδιοκτήτες των δύο οχημάτων του California Club και California Cars Νίκο Σκούρη και Αχιλλέα Καλαφάτη στην Πεντέλη. Μαζί τους ήταν και ο Γιώργος Καραμέρης συνάδερφος Μηχανολόγος Μηχανικός, καταξιωμένος εκπαιδευτής αγωνιστικής οδήγησης.
Στη συνέχεια είχαμε την μεγάλη χαρά να έρθει στο πεδίο των δοκιμών μας και ο Δημήτρης Κορρές, σχεδιαστής και κατασκευαστής των Ελληνικών αυτοκινήτων παντός εδάφους των KORRES P I, II, III, IV γιατί ήθελε να το δει από κοντά, γνωρίζοντας από μέσα το συναγωνισμό με το Polaris ( η Polaris είχε εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον να αγοράσει το KORRES P 4).
Σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα οχήματα είναι το ένα μοντέλο 2022 και το άλλο 2023. Μεταξύ τους δεν έχουν καμμία διαφορά σε μηχανικά μέρη παρά μόνο στους χρωματικούς συνδυασμούς.

Επειδή δεν βγάζουν άδειες κυκλοφορίας, ήρθαν φορτωμένα σε τρέιλερ, και τα οδηγήσαμε σε κλειστές από άλλα οχήματα χωμάτινες διαδρομές τόσο σε γρήγορα όσο και σε άκρως απαιτητικά trial κομμάτια.
Τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν σαν βάση ένα κλειστό σωληνωτό πλαίσιο από χάλυβα 980 και παίρνουν κίνηση από ένα τρικύλινδρο κινητήρα της Rotax χωρητικότητας 900 cm³, εφοδιασμένα με Τούρμπο και Ιντερκούλερ.
Η απόδοση του συγκεκριμένου κινητήρα αποδίδει 200 άλογα στις 7.500 σ.α.λ. με ροπή στα 16,7 κιλά στις 7.000 σ.α.λ..
Είναι τοποθετημένος πίσω από τα καθίσματα του οδηγού και του συνοδηγού και βρίσκεται μέσα στο πίσω μέρος του οχήματος.
Η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς, μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου CVT, ενώ στη συνέχεια μέσω του πίσω και του εμπρόσθιου διαφορικού μπορούν να κλειδώσουν τόσο εμπρός όσο και πίσω με το πάτημα ενός κουμπιού.
Ο τυχερός οδηγός του απλά μπορεί να διαλέξει εκτός από το είδος της τετρακίνησης που χρειάζεται π.χ. για χρήση trial με κλειδωμένους σε τέσσερις ή σε δύο μόνο τροχούς με πίσω μόνο κίνηση για πιο πολύ παιχνίδι.

Παράλληλα έχουμε και τον μοχλό κίνησης με τις πέντε θέσεις του για την λειτουργία του οχήματος. Αυτές είναι εκτός του P (Parking) της όπισθεν R (Rear), του D ( Drive), σε H (High) για πιο μακριές σχέσεις καθώς και L (Low) για πιο κοντές.
Παράλληλα μπορείς να κομπλάρεις ανάλογα σε τι ποσοστό εμπλοκής χρειάζεσαι να κλειδώσεις τα διαφορικά σχετικά για ποια χρήση θέλεις να κινηθείς π.χ. σε κάρο 100 % για ανάβαση βράχων ( Rock) ή σε 75% για trial χρήση πάντα σε εκτός δρόμου διαδρομή.
Το τιμόνι του διαθέτει κοντή κρεμαγιέρα με υδραυλική υποβοήθηση, γεγονός που έκανε το έργο μας πάρα πολύ εύκολο και με μεγάλη ακρίβεια. Συγκεκριμένα επάνω στη λιτή κονσόλα βρίσκεται ακόμη ένας διακόπτης με τρεις βαθμίδες max-med-min για αντίστοιχη συνέργεια υποβοήθησης στον οδηγό , ανάλογα σε τι είδους κομμάτια κλειστά ή ανοικτά κινείται.
Στο μπροστινό τμήμα του αμαξώματος συναντάς στον στάνταρ εξοπλισμό και ένα ηλεκτρικό εργάτη.
Για να μπεις στη θέση του οδηγού ανοίγεις ανάποδα την πλαϊνή μισή σε κάλυψη διαστάσεις πόρτα και κουμπώνεις σε ένα κάθισμα τύπου μπάκετ.
Δεθήκαμε με τη διπλή ζώνη δύο σημείων που πιάνει στη μέση και στο στέρνο, ρυθμίζοντας παράλληλα το κάθισμα μας στη σωστή θέση που χρειάζεται για το ύψος των ποδιών και της γωνίας των χεριών μας.
Στο διπλανό μας κάθισμα βρίσκεται ο Γιώργος Καραμέρης εκπαιδευτής αγωνιστικής οδήγησης αυτοκινήτου και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.
Για να θέςουμε σε λειτουργία τον κινητήρα, αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού με start και stop που βρίσκεται στο κεντρικό σημείο της κονσόλας και αμέσως έρχεται εν ζωή ο τρικύλινδρος κινητήρας της Rotax.

Τον ζεσταίνουμε και ξεκινάμε την οδήγηση μας διαλέγοντας πίσω κίνηση στους δύο πίσω τροχούς με τις μακριές σχέσεις όμως στο κιβώτιο στη θέση Η.
Ξεκινάμε την οδήγηση μας παίζοντας στο χώμα προκειμένου να συνηθίσουμε το νέο Maverick της Can am.
Αυξάνοντας την πίεση στο γκάζι αρχίζεις να νιώθεις τη δύναμη της ώθησης του κινητήρα και το όχημα μας επιταχύνει πάρα πολύ γρήγορα.
Παράλληλα όμως νιώθεις το ρόλ των αναρτήσεων ειδικά στο πίσω μέρος αφού αισθάνεσαι το βύθισμα τους, από τις μεγάλες διαδρομές των δύο αμορτισέρ της Αμερικάνικης Fox των 61 εκ.
Το όλο σύστημα στην ανάρτηση διαθέτει αντιστρεπτικές δοκούς 4 σημείων για ακόμη καλύτερη ευστάθεια.
Τώρα μόλις χρειαστείς να φρενάρεις δυνατά, αυτή η ορμή μεταφέρεται στο μπροστινό του τμήμα περνώντας στα ψαλίδια και τις δύο αντίστοιχες μπροστά αναρτήσεις του.
Αμέσως νιώθεις τα μούτρα του να βυθίζονται, ενώ στα μπροστινά αμορτισέρ της Fox έχουμε διαδρομή 55,9 εκ.
Τόσο τα μπροστινά όσο και τα πίσω αμορτισέρ είναι τύπου Piggy back δύο δρόμων ενώ σε όλες τις αναρτήσεις, υπάρχει η δυνατότητα ρυθμίσεων για την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς.
Οδηγικά όσο ανεβάσαμε τους ρυθμούς μας τόσο μου άρεσε περισσότερο το νέο Maverick RC , όπου σε συνδυασμό με τις συμβουλές του συνοδηγού μας Γιώργου, που μας πρότεινε να μην έχουμε κλειστές γραμμές βάζοντας την μούρη μέσα, αλλά να ανοίξουμε την γραμμή μας στρίβοντας με έναν διαφορετικό τρόπο όπως στις παλιές τρίκυκλες γουρούνες ATV που είχαν πίσω άξονα με 100 % μπλοκέ χωρίς διαφορικό.
Έχοντας οδηγήσει τέτοια οχήματα τη δεκαετία του 1990 που υπήρχαν σε αφθονία, τα συγκεκριμένα είχαν ένα ιδιαίτερο τρόπο προκειμένου στρίψουν, αφού έπρεπε πρώτα να κάνεις ντριφτ με σπινιάρισμα.
Κατανοώντας αμέσως τον τρόπο στριψίματος για καλύτερη και πιο ακίνδυνη οδήγηση του RC, αμέσως αρχίσαμε να διασκεδάζουμε περισσότερο, ενώ όταν οι ρυθμοί μας ανέβηκαν, μας χαρίσαν μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση.
Το βάρος του, αγγίζει τα 836 κιλά, είναι πολύ σωστά κατανεμημένο με δοχείο καυσίμου στα 40 λίτρα, ενώ η τελική του ταχύτητα μπορεί να ξεπεράσει τα 140 km αν κινηθείς σε ανοικτά χωμάτινα κομμάτια.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι απλά να παίζεις με το γκάζι και το φρένο, αφού το αυτόματο CVT κιβώτιο του, βοηθά τα μέγιστα αφού απουσιάζει το πετάλι του συμπλέκτη, κάνοντας την οδήγηση μας κυριολεκτικά παιχνίδι.
Με σύμμαχο πλέον τα φρένα, μπροστά διαθέτει δύο διπλούς δίσκους των 262 χιλ. με διπίστονες δαγκάνες, ενώ πίσω υπάρχουν αντίστοιχα άλλα δύο δισκόφρενα με λίγο μικρότερη διάμετρο στα 248 χιλ με διπίστονες δαγκάνες και εδώ..
Η ιπποδύναμη με τα 200 άλογα και αντίστοιχα τα φρένα του, περνάνε στις χωμάτινες επιφάνειες μέσω των ελαστικών Maxxis Liberty με 15 ” τροχούς μπροστά και 34 ” πίσω.
Ο Νίκος Σκούρης σαν πιο ειδικός στις μετατροπές σε trial με εξειδίκευση στα 4X4 πολλά χρόνια τώρα, μετά την γρήγορη εξόρμηση μας στα ανοιχτά κομμάτια, μας πρότεινε να πάμε για trial μέσα στο ρέμα του Κοκκιναρά.
Απαντήσαμε θετικά σ’ αυτή τη νέα πρόκληση, άλλωστε σαν πρωταθλητής Ελλάδος 5 φορές στο Enduro την συγκεκριμένη ρεματιά την γνωρίζω πολύ καλά, αφού μέσα της έκανα προπόνηση trial με τις εντούρο μοτοσυκλέτες μου.
Πριν ξεκινήσουμε για τα πολύ κλειστά και άκρως απαιτητικά κομμάτια κλειδώσαμε τα διαφορικά με τετρακίνηση βάζοντας την κοντή σχέση στο κιβώτιο L και η περιπέτεια μας συνεχίστηκε με ακόμη πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Το UTV της Can am Maverick XRC διέσχισε πολύ δύσκολα, άκρως τεχνικά κομμάτια, χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια από εμάς, αφού το μόνο που έπρεπε να κάναμε ήταν να τοποθετούμε πάντα το όχημα μας στο σωστό σημείο της διαδρομής.
Απλά το βοηθούσαμε με τη σωστή ταχύτητα προκειμένου να περνάει θετικά με την αντίστοιχη ώθηση στο πετάλι του γκαζιού.

Σε αρκετά σημεία χρειάστηκε να κάνουμε τραμπάλα αλλάζοντας κλίσεις από τα ανηφορικά στα κατηφορικά κομμάτια της διαδρομής, περνώντας από ιδιαίτερα δύσκολα σημεία, χωρίς κανένα δισταγμό. Αν και κάποια από αυτά είχαν μέγιστο βαθμό δυσκολίας, πουθενά δεν κολλήσαμε και δε χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε τον εργάτη του οχήματος μας.
Περνώντας από όλα αυτά τα εμπόδια και βγαίνοντας από τα trial κομμάτια συνεχίσαμε την πορεία μας σε πολύ μεγάλης διάρκειας και κλίσεις ανήφορο-κατηφόρες.
Το Maverick πέρασε και από εκεί με ιδιαίτερη ευκολία, κάνοντας μας να νομίζουμε ότι έχουμε πάει βόλτα σε τρενάκι λούνα-παρκ.
Με την απόσταση που έχει το σασί του από το έδαφος στα 40,6 εκ. είναι ένα ακόμη θετικό σημείο, που μας βοήθησε ώστε να μη βρίσκει το πάτωμα του Can am πουθενά, ακόμα και όταν χρειάστηκε να περάσουμε μέσα από μεγάλα λούκια και νεροφαγώματα.

Όλα τα ωραία όμως κάποτε τελειώνουν.
Εν κατακλείδι η οδήγηση του νέου UTV της Can am μας άρεσε πάρα πολύ. Μπορεί να κινηθεί και να περάσει από παντού με μεγάλη ευκολία χαρίζοντας απλόχερα μεγάλη οδηγική ευχαρίστηση σε κάθε είδους χωμάτινη επιφάνεια.

Πρόκειται για μια στιβαρή και αξιόλογη κατασκευή, με πολύ καλή ποιότητα υλικών, άριστες αναρτήσεις, ισχυρό κινητήρα και κορυφαία ελαστικά.
Μπορείς αν θέλεις να κινηθείς πολύ γρήγορα μαζί του αρκεί να βρεις τη χρυσή τομή στο γκάζι και το φρένο.
Εδώ όμως χρειάζεται ένα σημείο που θέλει προσοχή.
Δεν του αρέσει να ρολάρει μέσα στην στροφή, γιατί αν αφήσεις το πόδι από το γκάζι με κλειδωμένα τα διαφορικά σε τετρακίνηση, μπορεί να μαγκώσει στο έδαφος, με αποτέλεσμα αν το πίεσης πολύ σε σημείο που το παρακάνεις, υπάρχει η πιθανότητα να γυρίσεις στο πλάι και να τουμπάρεις.

Προκειμένου να απαλλαγείς από τέτοιου είδους δυσάρεστες καταστάσεις με αποτέλεσμα να τσαλακώσεις την αλουμινένια οροφή του, αρκεί να είσαι μόνιμα στο γκάζι-φρένο και να το χρησιμοποιείς σαν διαβήτη στις στροφές.
Ο ιδανικός τρόπος είναι να χρησιμοποιείς την τεχνική του ντριφτ, ώστε να γυρίζει όλο μαζί το πίσω τμήμα του, για να στρίψεις.
Πραγματικά είναι απόλαυση να το οδηγείς.
Για να γίνω καλύτερα κατανοητός έχοντας βρεθεί σαν συνοδηγός με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Tommi Makinen οδηγώντας το KORRES P 4 σε ειδική διαδρομή του Rally Ακρόπολις, μπορώ αβίαστα να σας μεταφέρω ότι με το συγκεκριμένο Can am μπορείς να κινηθείς με αγωνιστικούς ρυθμούς με πολύ όμως χαμηλό κόστος.
Σαν παράδειγμα αξίζει να αναφέρω, ότι αν μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο τελευταίας γενιάς τύπου R5 από αυτά που αγωνίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με ένα μέσο κόστος κτήσης πάνω από τις 250.000 έως 300.000 χιλιάδες ευρώ μαζί με ένα ρεαλιστικό κόστος συντήρησης ανά χιλιόμετρο τα 60 €, τότε μπορείς να αντιληφθείς τι μπορείς να κάνεις με το Can am που κοστίζει 40.000 ευρώ με κόστος συντήρησης τα 5 € ανά χιλιόμετρο.
Βέβαια έχεις μια άλλους είδους πολύ κοντινή χρήση που είναι ρεαλιστική, απαλλαγμένος από το άγχος στις πολύ ειδικές συνθήκες εμπλοκής στο χώμα με ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό τελευταίας γενιάς.
Και όλα αυτά με πολύ μικρότερο κόστος και με ευρεία χρήση σε κάθε είδους έδαφος.
Με εγγύηση έξι μήνες, το Maverick RC, πρόκειται για μια αξιόλογη και ποιοτική κατασκευή, που μπορείς να περάσεις πολύ ευχάριστα μαζί του, έχοντας το πλάι το φίλο ή την φίλη σου κι όλα αυτά με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, ανακαλύπτοντας νέους χωμάτινους προορισμούς. Β.Ο.