H VOM καλεσμένη των RED ARROWS για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της RAF Royal Air Force της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας.

Ο Βασίλης Ορφανός βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της 114 Π.Μ. στην Τανάγρα, όπου προπονούνται σε καθημερινή βάση τα μαχητικά ακροβατικά αεροσκάφη γνωστά με το όνομα Red Arrows της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας.
Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες της χώρας μας , οι ηλιόλουστες ημέρες, αλλά και το υψηλό επαγγελματικό περιβάλλον του ανθρώπινου προσωπικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας, είναι εγγύηση για την παραμονή των πιλότων της RAF.
Ο στόχος τους είναι να τελειοποιήσουν την πτητική τους παράσταση με σκοπό να πάρουν την έγκριση από υψηλόβαθμο στέλεχος της RAF στο τέλος της προετοιμασίας τους , ώστε να ακολουθήσει η περιήγηση τους ανά την υφήλιο σε διάφορα Air Shows που καλούνται να πετάξουν διαφημίζοντας την RAF που εφέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυση της.

Η συνάντηση μας έγινε κατόπιν ειδικής έγκρισης από την Π.Α και την στρατιωτική ακόλουθο της Βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.
Στη παραμονή τους στην Τανάγρα βρέθηκαν για διάστημα 25 ημερών 110 μηχανικοί, φροντιστές, 11 αεροπόροι, 11 αεροσκάφη, φωτογράφοι, καμεραμάν κ.α.

Τα Red Arrows επιχειρούσαν με τρεις ειδικά σχεδιασμένες πτήσεις ανά ημέρα, με briefing του αρχηγού του σμήνους τους, ακολουθούσε το ακροβατικό πρόγραμμα τους διάρκειας 20 λεπτών προκειμένου να επιτύχουν τέλειους αεροπορικούς συνδυασμούς που κόβουν πραγματικά την ανάσα.

Μετά το πέρας της κάθε πτήσης τους, ακολουθούσε το debriefing όπου με ειδικό βίντεο αξιολογούσαν και ανέλυαν ακριβώς τον συγχρονισμό τους, τι έπρεπε να βελτιώσουν, τον ακριβή χρόνο ανοίγματος και κλεισίματος των ειδικών χρωμάτων της Αγγλικής σημαίας χρησιμοποιώντας το κόκκινο, άσπρο, μπλε, με απίστευτους τρόπους.

Όλα αυτά τα ειδικά προγράμματα είχαμε την μεγάλη χαρά και την τιμή να μας τα δείξουν από πρώτο χέρι οι ιπτάμενοι των Red Arrows της RAF.

Μεγάλο ρόλο έπαιξε η εμπειρία μας από την ειδική πτήση που έχουμε πραγματοποιήσει με τα Ελληνικά F-16 block 52+ που είχαμε την τιμή να μας πετάξει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μας στην 340 Μ., αλλά και οι συμμετοχές και νίκη μας στο Rally Dakar, γεγονός που προκάλεσε το θαυμασμό και τις ερωτήσεις των πιλότων των Red Arrows.

Η πρώτη ερώτηση του αρχηγού του σμήνους μόλις συναντηθήκαμε ήταν αν ευχαριστηθήκαμε την πτήση με το F-16, και η δεύτερη πολύ καίρια με ποιο τρόπο προσανατολιζόμαστε οδηγώντας την μοτοσυκλέτα μας μέσα στην έρημο.

Όταν τους εξήγησα με ποιο τρόπο πραγματοποιείται η πλοήγηση μας, και με ποια όργανα ακριβώς επάνω στη μοτοσυκλέτα αφού είχαμε δύο μοτοσυκλέτες μας, που έχουμε αγωνισθεί τα τελευταία χρόνια στη Λατινική Αμερική στην έρημο Ατακάμα και την οροσειρά των Άνδεων, μέσα στο χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών τους, μας έσφιξαν το χέρι και αναφώνησαν, αυτό είναι πολύ δύσκολο να το κάνεις !
Στην επόμενη ερώτηση του πόσα χιλιόμετρα είναι το Dakar και πόσες ημέρες διαρκεί ο αγώνας, στην απάντηση μας 10.000 χλμ. και 17-19 ημέρες αναφώνησε με Θαυμασμό και είπε : Ουάου αυτό είναι πολύ δύσκολο…..!
H επόμενη ερώτηση τους ήταν πόσα καύσιμα έχουν χωρητικότητα οι μοτοσυκλέτες μας και που κάνουμε ανεφοδιασμούς μέσα στην έρημο ?
Όταν απαντήθηκε και αυτή η απορία τους, τότε όλοι μαζί οι πιλότοι είπαν θέλουμε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Έλληνα αναβάτη γεγονός που μας έκανε να νιώσουμε πολύ όμορφα και περήφανα.

Ο ειδικός φωτογράφος μας από τα extreme sports Νίκος Ζάγκας αποθανάτισε στο φακό του όλες τις όμορφες στιγμές που βιώσαμε με τα Red Arrows τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης τους όσο και από την παραμονή μας στην φιλόξενη 114 Π.Μ. στην Τανάγρα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε την αμέριστη βοήθεια του Επισμηναγού(Ι) κ. Αριστείδη Μίχου για την πραγματοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος στην 114Π.Μ. γιατί χωρίς τη δική του συμβολή θα ήταν αδύνατο να γίνει αυτή η συνάντηση, καθώς και του ειδικού φροντιστή επί Ελληνικού εδάφους όλης της ομάδας των Red Arrows Ευάγγελου Καραγιαννάκη.
Από καρδιάς τους ευχαριστούμε για αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία που ζήσαμε μαζί με όλη την ομάδα των Red Arrows.

Άλλωστε ήταν και για αυτούς μια όμορφη εμπειρία η γνωριμία- φωτογράφηση με τον αναβάτη της VOM Βασίλη Ορφανό και τις μοτοσυκλέτες που έχει αγωνισθεί και κερδίσει στο Rally Dakar, όπως και για εμάς που μπορέσαμε να ζήσουμε μέσα από την ομάδα των Red Arrows την καθημερινή τους εξάσκηση- προπόνηση ενόψει των εορτασμών της RAF για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA