Ο Βασίλης Ορφανός συμμετείχε στον εορτασμό της μνήμης του Ήρωα Λοχία Δημητρίου Ίτσιου υπερασπιστή του πυροβολείου Π 8 των οχυρών Ρούπελ, στην Ομορφοπλαγιά των Άνω Ποροίων για την μάχη των Οχυρών τον Απρίλιο του 1941.

Ύστερα από πρόσκληση της οικογένειας του Αναστασίου Ίτσιου, ο Βασίλης συμμετείχε στις εκδηλώσεις εις μνήμην του λοχία Δ.Ίτσιου την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στην πλατεία του χωριού Άνω Ποροίων που οργάνωσε ο δήμος Σιντίκης.

Οι εκδηλώσεις παρουσία των κατοίκων του χωριού, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του νομού Σερρών, τμήματα πολιτιστικών συλλόγων, περιλάμβαναν: επιμνημόσυνη δέηση του μητροπολίτη Σερρών στη δοξολογία-μνημόσυνο, εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τη δασκάλα του χωριού, κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πλατείας του χωριού.
Στη συνέχεια ακολούθησε παρέλαση των δημοτικών σχολείων, των πολιτιστικών συλλόγων από κάθε άκρη του Νομού Σερρών, ντυμένοι με τοπικές παραδοσιακές στολές αλλά και με στρατιωτικές στολές Ελλήνων οπλιτών και αξιωματικών από το Β´ Παγκόσμιο πόλεμο και της μάχης των Οχυρών Ρούπελ, παρουσία του Δημάρχου Γεωργίου Τάτσιου.

Ο Βασίλης Ορφανός συμμετείχε ενεργά στην παρέλαση με την προσωπική του μοτοσικλέτα BMW R12 μοντέλο του 1940 του Β´ Π.Π. τιμώντας την μνήμη του Ήρωα Δημητρίου Ίτσιου.

Για την ιστορία ο Ήρωας Δημήτριος Ίτσιος γεννηθείς το 1906 στο χωριό Άνω Πορρόια Σερρών, στις 6 Απριλίου 1941 υπηρετεί σαν αρχηγός του Πυροβολείου Π 8 των Οχυρών στη γραμμή Μεταξά των Οχυρών Ρούπελ, στη θέση Ομορφοπλαγιά.
Δεχόμενος επίθεση του Γερμανικού Στρατού αμύνεται με σθένος μαζί με ακόμη τρεις στρατιώτες του Ελληνικού Στρατού μέσα από το Πυροβολείο του. Μέχρι τις 16:00 μμ κατά την μάχη εναντίων επίλεκτων στρατιωτών της Βέρμαχτ εξαντλεί τις 38.000 σφαίρες που έχει στην κατοχή του προκαλώντας μεγάλη ζημιά σε απώλειες του εχθρού. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι απώλειες του εχθρού άγγιξαν τους 280 Γερμανούς.
Μην έχοντας άλλες σφαίρες να ρίξουν οι Έλληνες μαχητές κατά του εχθρού, οι Γερμανοί αξιωματικοί τους ανακοινώνουν ότι η Ελλάδα έχει πλέον παραδοθεί με υπογραφή στη Θεσσαλονίκη του Τσολάκογλου.
Μην έχοντας άλλη λύση σηκώνουν λευκό πανί και παραδίδονται.
Ο Γερμανός Διοικητής της επίθεσης ψάχνει να βρει τον Έλληνα αξιωματικό που προκάλεσε τόσες απώλειες στους στρατιώτες του.
Όταν του παρουσίασαν μπροστά του τον λοχία Δημήτριο Ίτσιο, ο Γερμανός διοικητής του δείχνει τους νεκρούς στρατιώτες του και του λέει : δες τι ζημιά μας προκάλεσες….!
Τότε ο Δημήτριος Ιτσιος του απαντά: έκανα το χρέος μου στην πατρίδα μου…!

Τότε ο Γερμανός διοικητής αφού πρώτα τον συνεχάρη για την ανδρεία του, έβγαλε το όπλο του και τον εκτέλεσε εν ψυχρό …λέγοντας τώρα θα κάνω και εγώ το δικό μου…!
Κόντρα σε κάθε συνθήκη σαν αιχμάλωτος πολέμου που ήταν ο Δημήτριος Ίτσιος αφού παραδόθηκε, δέχθηκε το μίσος του Γερμανού Διοικητή μη μπορώντας να δεχθεί την ανωτερότητα των Ελλήνων υπερασπιστών των οχυρών, βάζοντας την Ελληνική ψυχή απέναντι στο γερμανικό ατσάλι. αντιμετωπίζοντας με απαράμιλλο ηρωισμό την πανίσχυρη πολεμική μηχανή του Χίτλερ.
Ο Βασίλης Ορφανός σαν ελάχιστος φόρος τιμής για τον Έλληνα Ήρωα Μαχητή των Οχυρών Λοχία Δημήτριο Ιτσιο,δήλωσε: γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, είμαστε πολύ υπερήφανοι που βρισκόμαστε στο όμορφο αυτό χωριό για να τιμήσουμε τον Ήρωα μας Λοχία Δημήτριο Ίτσιο. Είναι χρέος μας να προβάλουμε σαν συνεχιστές τους, την προάσπιση των ιδανικών της Πατρίδας μας και στην επόμενη γενιά των Ελλήνων για Ελευθερία και Εθνική Υπερηφάνεια. Ας είναι το παράδειγμα τους φωτεινό δίνοντας μας φλόγα στην αδάμαστη Ελληνική ψυχή.