Η VOM σαν μέλος από το 2004 της ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας συμμετείχε την Δευτέρα 8 Μαΐου στο αμφιθέατρο τις διευθύνσεις μεταφορών και επικοινωνιών, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το Ι.Ο.ΑΣ Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να αναδείξει τα κύρια προβλήματα των τροχαίων ατυχημάτων που μαστίζουν την χώρα μας με την τραγική απώλεια νέων ανθρώπων, ηλικίας από 5-29 ετών.
Παράλληλα ήταν να αναδείξει για μια ακόμη φορά τα βασικά αίτια που προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα, τις συνέπειες τους στο κοινωνικό σύνολο, τις δράσεις της ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας με σκοπό την ενδυνάμωση της οδηγικής κουλτούρας στη πολύπαθη από τροχαία χώρα μας.

Τα βασικά αίτια των τροχαίων ατυχημάτων είναι κατά σειρά στατιστικών στοιχείων :
Υπερβολική ταχύτητα σε κατοικημένες περιοχές.
Μη χρήση προστατευτικού κράνους σε μοτοσικλέτες, πατίνια, ποδήλατα.
Μη χρήση ζώνης ασφαλείας.
Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης από κατανάλωση αλκοόλ.
Αντικανονικό προσπέρασμα.
Χρήση κινητού τηλεφώνου.
Παραβίαση Ερυθρού σηματοδότη.
Κίνηση σε αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Στόχος με τις δράσεις του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τα μέλη της ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να διευρύνει την ασφαλή οδήγηση με απώτερο όραμα την μείωση των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών κατά 50 % έως το 2030.
Υπάρχει όμως ακόμη ένας βραχυπρόθεσμος στόχος που αφορά την εξάλειψη των θανάτων στους δρόμους ευρωπαϊκής ένωσης έως το 2050. Αυτός ο στόχος ονομάζεται Vision Zero.

Στόχος που είναι εφικτός αν βάλει ο καθένας από εμάς το προσωπικό του λιθαράκι στην αλλαγή του τρόπου οδήγησης με σκοπό την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην χώρα μας. Β.Ο.