Μετά από μια νύχτα υπό βροχή στο bivouac της Cordoba, η αγωνιστική ημέρα (stage 2 – Δευτέρα 3 Ιανουαρίου) κατέληξε για τον Βασίλη Ορφανό με ένα άλμα θέσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία των διοργανωτών στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα (www.dakar.com), o Έλληνας οδηγός βρίσκεται στην 91η θέση (06:42:42 στην ειδική), κερδίζοντας σταθερά έδαφος.

Βασίλης Ορφανός - Vasilis Orfanos

«Και η σημερινή ειδική ήταν δύσκολη με πολλή σκόνη και γι’
αυτό δεν υπήρχε κανένας λόγος να ρισκάρω σε αυτό το σημείο. Η σκόνη άλλωστε ήταν και ο λόγος για το 1 λεπτό ποινής που μου επεβλήθη για παραβίαση του ορίου ταχύτητας καθώς προσπέρασα την ειδική πινακίδα»,
δηλώνει ο ίδιος.

Βασίλης Ορφανός - Vasilis Orfanos

Οι εγκαταλείψεις

170 μηχανές βρέθηκαν στο σημείο εκκίνησης τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου για το stage 2. 16 οδηγοί πήραν ήδη το δρόμο της επιστροφής για τις πατρίδες τους σε ένα σημείο που το Rally Dakar έχει πολύ δρόμο μπροστά του.

«Τα δύσκολα έρχονται», λέει ο Βασίλης Ορφανός ο οποίος την Τρίτη 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει μαζί με τους υπόλοιπους οδηγούς για ένα ετάπ που θυμίζει την Οδύσσεια: 521 χιλιόμετρα χρονομετρημένης διαδρομής όλο και πιο κοντά στην έρημο Ατακάμα, ακόμα πιο κοντά στα σύνορα με τη Χιλή.

Βασίλης Ορφανός - Vasilis Orfanos

Stage 3

Η επόμενη αγωνιστική ημέρα ξεκινά την Τρίτη 4 Ιανουαρίου από το bivouac που έχει στηθεί στο San Miguel de Tucuman, την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Αργεντινής, στο βόρειο τμήμα της χώρας, 1311χλμ.από το Buenos Aires όπου δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα.

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η τρίτη ημέρα δράσης του 33ου Dakar:

  • ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΡΙΤΗ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
  • STAGE 3
  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ: SAN MIGUEL DE TUCUMAN – SAN SALVADOR DE JUJUY
  • ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΛΗΣ / ΜΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 231 (ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ, QUAD ,ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ) – 408 (ΓΙΑ ΦΟΡΤΗΓΑ)
  • ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΕΙΔΙΚΗΣ / ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 521 ( ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ & QUADS) –500 ( ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ) – 226 (ΓΙΑ ΦΟΡΤΗΓΑ)

«Σπασμένο» στα δυο θα είναι το ετάπ της Τρίτης 4 Ιανουαρίου, η οποία θα οδηγήσει τους αγωνιζόμενους στο bivouac στο San Salvador de Jujuy. Κόκκινο και πράσινο, υπόσχονται οι διοργανωτές. Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, οι οδηγοί των μηχανών για μια ακόμα φορά θα ακολουθήσουν ξεχωριστή διαδρομή. Οι διοργανωτές σκοπεύουν να τους «βυθίσουν» στα φαράγγια της ερήμου εκεί όπου το κόκκινο της άμμου και των βράχων είναι το κυρίαρχο χρώμα. Από την άλλη, στο δεύτερο σκέλος θα υπάρχει μια εντυπωσιακή αντίθεση: ο αγώνας «πηγαίνει» σε χωμάτινες πίστες και τα αυτοκίνητα θα εξαφανιστούν μέσα σε πυκνό πράσινο δάσος. Θα υπάρχει όμως μια τρίτη διαδρομή ειδικά για τα φορτηγά, καθώς η πρόκληση του δάσους θεωρήθηκε αρκετά επικίνδυνη για τα παρμπρίζ που θα βρίσκονταν στο ίδιο ύψος με τα κλαδιά των δέντρων.