«Το Dakar είναι για τα δύσκολα». 6 που λέξεις κρύβουν όλη την ουσία του αγώνα και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα μετά το τέλος της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου. Ο αγώνας βρίσκεται λίγο πριν από το μισό, οι ανακατατάξεις στην κορυφή της λίστα των οδηγών με τις μηχανές δεν έλειψαν, εγκαταλείψεις και τραυματισμοί ήταν πάλι στην ημερήσια διάταξη ενώ ο Βασίλης Ορφανός αν και τραυματίας από την ειδική της Τετάρτης, έκανε αυτό που κάνει όλες τις φορές που μετέχει στον αγώνα: υπερβάλλει εαυτόν.
Η προσπάθεια του ξεκίνησε από την 87η θέση και το τέλος του stage 5 τον βρήκε στην 73η θέση (σύμφωνα με τα στοιχεία της ASO που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του αγώνα τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Ελλάδος). «Στο Dakar το να χαθείς και να πεθάνεις, με το να φτάσεις στο bivouac και να πίνεις «καφέ» είναι ένα χιλιόμετρο διαφορά. Είναι μια κλασική διαδικασία επιβίωσης. Το ατυχές πέσιμο της Τετάρτης με στρεσάρισε το ομολογώ αλλά είμαι καλά και συνεχίζω ακάθεκτος», λέει ο Βασίλης στο τέλος μιας ημέρας με πολλή πλοήγηση, προσανατολισμό και σκόνη.

Βασίλης Ορφανός - Vasilis Orfanos

Η ειδική της ημέρας

«Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη μέρα σε ένα δύσκολο τερέν με σκόνη και fesh fesh, δηλ. σκόνη σα πούδρα. Αν ήμουν στην Ελλάδα θα έκανα τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη χωρίς ορατότητα», περιγράφει ο Βασίλης. O Έλληνας αναβάτης αλλά και πολλοί άλλοι συναθλητές του χάθηκαν μετά το WP 12, λίγο πριν τελειώσει η ειδική. «Βρήκα το δρόμο μου με τη διαίσθηση», λέει ο Βασίλης ο οποίος θυμίζει ότι οι πραγματικές δυσκολίες ξεκινούν την Παρασκευή όπου η έρημος Ατακάμα έχει την τιμητική της και συνεχίζονται μετά την ημέρα ξεκούρασης όπου ο αγώνας γίνεται ακόμα πιο σκληρός.

Βασίλης Ορφανός - Vasilis Orfanos

Rally Dakar και Χιλή

Λιγότερο ενθουσιώδεις με το Rally Dakar είναι οι κάτοικοι της Χιλής σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει ο Βασίλης Ορφανός. «Είναι χαρακτηριστικά πιο αποστασιοποιημένοι, το ίδιο ισχύει και για την ίδια τη χώρα, αν και είναι μια από τις διοργανώτριες», λέει ο Βασίλης. «Ουρές έξω από τα bivouac δε βλέπουμε όπως στην Αργεντινή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι άλλες εικόνες που προσλαμβάνουμε δεν είναι μαγευτικές: δίπλα στον Ειρηνικό μυρίζει θάλασσα και το μάτι γεμίζουν όχι απλώς αμμόλοφοι αλλά αμμόβουνα!».

Stage 6

Η επόμενη αγωνιστική ημέρα ξεκινά από τις ακτές του Ειρηνικού από το Iquique και καταλήγει πάλι στον Ειρηνικό αυτή τη φορά πιο ψηλά στα σύνορα, στην πόλη Arica.
Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η επόμενη ημέρα δράσης του 33ου Dakar:

  • ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
  • STAGE 6
  • ΔΙΑΔΡΟΜΗ: IQUIQUE -ARICA
  • ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΛΗΣ / ΜΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 265
  • ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΕΙΔΙΚΗΣ / ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 456

Η εξερεύνηση της ερήμου Ατακάμα στον αγώνα του 2011 φέρνει τους οδηγούς στην Arica, την τελευταία πόλη πριν από τα σύνορα της Χιλής με το Περού. Μια ημέρα πριν από την ημέρα ξεκούρασης, οι συμμετέχοντες θα μπουν για τα καλά στην έρημο ενώ στο «αγωνιστικό μενού» περιλαμβάνονται αμμόλοφοι το μέγεθος των οποίων θα αυξάνεται καθώς η μέρα θα περνάει.

Βασίλης Ορφανός - Vasilis Orfanos

Ωστόσο, όπως λένε οι διοργανωτές, σε όλη την ειδική διαδρομή οι οδηγοί θα βιώσουν μια εναλλαγή αισθήσεων. Μετά την περιήγηση στις αμμοθίνες, οι περισσότεροι θα πρέπει αναπόφευκτα να τα βγάλουν πέρα με ζώνες fesh fesh (σ.σ. κονιορτοποιημένη άμμος που γίνεται σα πούδρα). Για το δε τμήμα όπου οι οδηγοί θα χρειαστεί να κάνουν σλάλομ μεταξύ σκόνης και ξερών χόρτων, η υπομονή θα είναι ο καλύτερος τους σύμμαχος.